E-novosti

E-novosti

UREDA ZA POSLIJEDIPLOMSKI STUDIJ, MEĐUNARODNU SURADNJU I PROJEKTE


Obavijest o izmjenama proračuna u okviru Programa mobilnosti HRZZ↵

Hrvatska zaklada za znanost Korisnik je sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za provedbu Programa mobilnosti u okviru investicije C3.2. R2-I1 „Razvoj poticajnog modela za napredovanje u karijeri istraživača te provođenje vrhunskih znanstvenih istraživanja u STEM i ICT područjima”. U skladu s dinamikom provedbe natječaja i dodijeljenim sredstvima za mobilnosti mladih istraživača, a kako bi se što učinkovitije iskoristila sredstva osigurana iz NPOO programa, Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost na 87. sjednici održanoj 24. lipnja 2024. godine donio je odluku o izmjeni iznosa proračuna svih potprograma u okviru Programa mobilnosti.  

U skladu s navedenim, novi iznos proračuna potprograma Odlazna mobilnost asistenata (MOBDOK-2023) je 1.386.350,00 €. Preostali iznos nakon isplate svih preuzetih ugovornih obveza iz prva tri ciklusa natječaja MOBDOK-2023 je 1.002.830,00 eura. Natječaj se provodi u postupku trajno otvorenog poziva s ciklusima u trajanju od najviše tri mjeseca od kojih je posljednji (5.) zaključen 20. lipnja 2024. godine. Sljedeći (6.) ciklus zatvara se 20. rujna 2024. godine.

Više pročitajte na mrežnoj stranici HRZZ.


HRZZ Pravilnik o uvjetima i postupku dodjele sredstava↵

na mrežnim stranicama Zaklade objavljen je novi Pravilnik o uvjetima i postupku dodjele sredstava za ostvarivanje svrhe Hrvatske zaklade za znanost koji stupa na snagu 16. srpnja 2024. godine.

Novim se pravilnikom uređuju uvjeti i postupak prijave projektnog prijedloga za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade, postupci vrednovanja, sudionici u postupku vrednovanja te prava i obveze korisnika sredstava.


Najava nadolazećih natječaja u 2024. godini HRZZ↵

Sukladno Planu rada Hrvatske zaklade za znanost za 2024. godinu, HRZZ će u drugoj polovini 2024. godine otvoriti natječaje „Uspostavni istraživački projekti“ i „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“. Više informacija o uvjetima prijave i vremenskom okviru bit će objavljeno uskoro.

Osim ovoga, tijekom srpnja otvorit će se još jedan natječaj za švicarsko-hrvatske bilateralne projekte (IPCH) u okviru kojega će hrvatski znanstvenici u suradnji s kolegama iz Švicarske moći prijaviti zajednički projektni prijedlog na trenutačno otvoreni natječaj SNSF-a (s rokom prijave 1. listopada 2024.).

HRZZ također priprema novi program PUB, u okviru kojega će se financirati trošak objavljivanja rezultata istraživanja postojećih i završenih HRZZ projekata u časopisima otvorenog pristupa. 

Više pročitajte u dokumentu u prilogu i na poveznici.


Poziv na online informativni dan za Obzor Europa podprogram WIDERA konkretnije natječaju Talent ecosystems for attractive early researcher careers – pilot HORIZON-WIDERA-2024-ERA-02-03

Cilj je informativnog dana pružiti najvažnije informacije o otvorenim natječajima iz područja Europskog istraživačkog prostora (EIP, eng. European Research Area, ERA) u sklopu područja Širenja sudjelovanja i Europskog istraživačkog prostora, s pozivima specificiranim u Obzor Europa WIDERA radnom programu za razdoblje 2023.-2025., s posebnim naglaskom na poziv Talent ecosystems for attractive early researcher careers – pilot HORIZON-WIDERA-2024-ERA-02-03.

Info dan će se održati 2. srpnja 2024. godine od 9:00 do 12:00 sati putem Microsoft Teams platforme.

Više informacija pronađite u e-mailu ispod i na poveznici, rok za prijavu je danas!


Predavanje Međudjelovanje vrtloga i sile otpora u površinskom turbulentnom strujanju fluida / HAZU, 4. srpnja 2024. u 13 sati↵

Poziv Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na predavanje Međudjelovanje vrtloga i sile otpora u površinskom turbulentnom strujanju fluida, koje će održati prof. dr. sc. IVAN MARUŠIĆ, sa Sveučilišta u Melbourneu.

Datum održavanja je četvrtak 04.07.2024. s početkom u 13h.

Više informacija pronađite u e-mailu ispod, na poveznici i u prilogu.


ERC Info Day for Widening Participation↵

Poziv sa Sveučilišta u Zagrebu na ERC Info dan. Ovaj informativni dan posebno je osmišljen za osoblje koje se nalazi u zemljama koje primaju nekoliko ERC-ovih stipendista, tj. zemljama koje su obuhvaćene mjerama za proširenje njihovog sudjelovanja u programu Horizon Europe. Timovi za podršku istraživanju na sveučilištima ili drugim institucijama igraju ključnu ulogu u procesu prijave za bespovratna sredstva ERC-a. Oni mogu pomoći istraživačima i znanstvenicima u izradi konkurentnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava.

Datum održavanja je 02.07.2024. s početkom u 09:30h.

Više informacija pronađite u e-mailu ispod i na poveznici.


Pozivu Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - okrugli stol - Naučene lekcije iz incidenta u pogonu osječke tvrtke „Drava international“ – možemo li prevenirati moguće štetne utjecaje proizvodnih pogona kružnog gospodarstva na tlo i vode?↵

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva Vas na okrugli stol Naučene lekcije iz incidenta u pogonu osječke tvrtke „Drava international“ – možemo li prevenirati moguće štetne utjecaje proizvodnih pogona kružnog gospodarstva na tlo i vode? koji će se održati u utorak, 28. svibnja 2024. s početkom u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

Više informacija pronađite u e-mailu ispod i na poveznici : Poziv.


Hrvatski nacionalni dan valorizacije znanja↵

Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja na događaj koji je dio kampanje podizanja svijesti o važnosti valorizacije znanja koju je pokrenula Glavna uprava Europske komisije za istraživanje i inovacije „Tour de Capitales - Αwareness raising campaign on knowledge valorisation“. Kampanja uključuje niz događaja/konferencija u glavnim gradovima država članica, u kontekstu informiranja i svijesti o europskim istraživačkim i inovacijskim ekosustavima. 

Cilj nacionalnog dana posvećenog valorizaciji znanja je upoznavanje s najnovijim razvojem politika o valorizaciji znanja i transformacijama istraživanja i inovacija u društvene i gospodarske svrhe. Tom prilikom predstavit će se hrvatski nacionalni ekosustav transfera tehnologije i znanja te primjeri dobre prakse. Na konferenciji će sudjelovati širok raspon sudionika iz hrvatske znanstvene, istraživačke i inovacijske zajednice, predstavnici Europske komisije te predavači iz drugih zemalja.

Događaj će se održati 04.06.2024.g. u hotelu Zonar u Zagrebu.

Više informacija pronađite u e-mailu ispod i na poveznici : Ministarstvo znanosti i obrazovanja - Hrvatski nacionalni dan valorizacije znanja (gov.hr)


Info radionica "Inovacijski vaučeri"↵

Svučilište u Zagrebu i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poziva vas na Virtualnu informativnu radionicu o pozivu na dostavu projektnih prijedloga “Inovacijski vaučeri za MSP-ove” (PK.1.1.06). Svrha ovog Poziva je Pružanje stručne podrške od strane ZIO u vidu ugovornog pružanja usluga MSP-ovima za troškove testiranja, ispitivanja, demonstracijskih aktivnosti, kao i korištenja stručnih tehničkih znanja za potrebe inovativnih procesa i komercijalizacije inovacija.

Vrijeme održavanja je četvrtak 23. svibnja 2024. godine s početkom u 13:00 sati.

Radionica će se održati na hrvatskom jeziku i besplatna je za sudjelovanje. 

Više pročitajte u e-mailu ispod i na poveznici.

 


Predavanje ŠTO JE TO BIOLOŠKA RAZNOLIKOST I ZAŠTO NAM JE VAŽNA? / HAZU, 23. svibnja 2024. u 12 sati↵

Obavijest o pozivu Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na predavanje Što je to biološka raznolikost i zašto nam je važna? koje će održati prof. dr. sc. Antun Alegro s Biološkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će se održati 23.05.2024. s početkom u 12h.

Više pročitajte u e-mailu ispod ili u poziv u privitku.


Poštovane, poštovani,

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva Vas na predavanje Što je to biološka raznolikost i zašto nam je važna? koje će se održati u četvrtak, 23. svibnja 2024. s početkom u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb. U prilogu je sažetak predavanja i životopis autora.

S poštovanjem,

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša HAZU


Poziv na predavanja Eksperimentalno modeliranje utjecaja nesinoptičkih oluja i Mezoskalne grmljavinske oluje – obilježja, utjecaji i izazovi / HAZU, 20. 5. 2024. u 12 sati↵

Obavijest o pozivu Znanstvenog vijeća za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na predavanja Eksperimentalno modeliranje utjecaja nesinoptičkih oluja i Mezoskalne grmljavinske oluje – obilježja, utjecaji i izazovi, koja će održati prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Petra Mikuš Jurković s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Osijeku.

Predavanja će se održati 20.05.2024. s početkom u 12h.

Više pročitajte u tekstu ispod ili u poziv u privitku.


Poštovane, poštovani,

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva Vas na predavanja Eksperimentalno modeliranje utjecaja nesinoptičkih oluja i Mezoskalne grmljavinske oluje – obilježja, utjecaji i izazovi koja će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. s početkom u 12 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb.

U prilogu su sažeci i životopisi autora.

S poštovanjem,

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša


Invitation for open lecture as part of IDUB Programme; scientific webinar ING UWr↵

Prof. Diana Meza-Figueroa

University of Sonora, Mexico

Agricultural abandoned lands as emission sources of dust

containing metals and pesticides in the Sonora-Arizona Desert”

The lecture is organized as part of the " Research University Excellence Initiative " (IDUB) program and will take place during the Scientific Webinar of the Institute of Geological Sciences UWr on Friday, May 24th , 2024 at 12:00, hybrid:

 • In lecture room no. 220 in the Institute of Geological Sciences UWr (9, Maks Born Square Wrocław, II floor) as well as
 • online in TEAMS

20250514 1
 
  Join the meeting


Open lecture IDUB; scientific webinar ING 24 MAY 2024


Organised by:

Institute of Geological Sciences UWr
University of Wrocław - Research University Excellence Initiative
Welcome Point, International Office, UWr

Details:

Agricultural abandoned lands as emission sources of dust containing metals and pesticides in the Sonora-Arizona Desert

Abstract:

The Green Revolution or Third Agricultural Revolution was a period of changes in agricultural technologies leading to an increment in crop yields, mainly cereals. Such changes involved the extensive use of chemical fertilizers, mechanization, and pesticides. In Mexico, the Green Revolution began in Sonora. This research examines the transport of metal- and pesticide-polluted dust emitted by an historic agricultural area near the city of Hermosillo. The excessive water extraction of the local aquifer and a seawater intrusion cause the abandonment of fields, which are pollutant-loaded emitters. We used air mass forward trajectories (HYSPLIT) model to obtain particle trajectories in the wind and the use of banned pesticides as geochemical tracers for dust transported by wind. Fifty dust samples from 10 agriculture fields and 26 roof dust of a city close to the agricultural area were analyzed for their contents of zirconium, lead, arsenic, zinc, copper, iron, manganese, vanadium, and titanium, by portable X-ray fluorescence. Nine pesticides were analyzed in the roof dust and agricultural soil samples by gas chromatography. Results show that the distribution of metals was significantly different between active and abandoned fields. Arsenic-lead-copper was mainly concentrated in abandoned fields, while zinc- iron-manganese-titanium was dominant in active fields. Two potential sources of metal contamination were found by principal component analysis (PCA): (I) a mixture of traffic and agricultural sources and (II) a group related to agricultural activities. The occurrence of banned pesticides in dust deposited on roofs collected at nearby cities confirms the atmospheric transport from the agricultural area. The HYSPLIT results indicated that the dust emitted from agricultural fields can reach up to the neighboring states of Sonora, Mexico, and the USA. The impacts that these emissions can have on human health should be studied in future research.

Prof. Diana Meza-Figueroa

University of Sonora, Mexico

Biography

Professor Meza holds a PhD from the University of Arizona. Geologist graduated from the University of Sonora. She is a member of the Mexican Academy of Sciences.

She uses geochemical tools for the identification of natural and anthropogenic sources of pollutants in dust and atmospheric particles. She also uses in vitro methods for the determination of pulmonary and oral bioaccessibility of metals. Recently, she has collaborated in the characterization of crystalline nanoparticles in urban dust and volcanic ash. She works with environmental toxicologists to corroborate risk models based on biomarkers of exposure and/or effect.

Founding member of the Dean Carter Binational Center for Toxicology and Environmental Science at the University of Arizona; National Laboratory on Atmosphere and Climate in Mexico. Supervised 39 Ph.D., M.S. and B.S. theses.

She has 77 indexed articles, 5 book chapters, 1593 citations (SCOPUS, H=22). She has directed/collaborated in 18 externally funded projects.

The lecture is carried out as part of the Research University Excellence Initiative program. Participation in the event is free of charge. Please share the invitation with all people who might be interested in the topic of the lecture


Informativni dan MSCA Postdoktorske stipendije, 17. svibnja 2024.↵

S ciljem upoznavanja sudionika s novim pravilima natječaja te mogućnostima za postdoktorske istraživače, Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju otvorenog natječaja djelovanja Marie Skłodowska – Curie za Postdoktorske stipendije.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na poludnevni online informativni dan MSCA Postdoktorskih stipendija, koji će se održati u petak 17. svibnja 2024. od 10 do 13:00 sati putem Zoom platforme. Dostupan je preliminarni program informativnog dana

Na informativnom danu predstavit će se pravila natječaja Postdoktorskih stipendija, mogućnosti za mentore, proces evaluacije i korisne savjete za pisanje projektnog prijedloga, mogućnost financiranja putem Pečata izvrsnosti te mogućnosti umrežavanja za postdoktorande i znanstvene organizacije. Kroz kratki okrugli stol, predstavit ćemo istraživače koji su bili uspješni na prošlogodišnjem natječaju.

Informativni dan prvenstveno je namijenjen postdoktorskim istraživačima koji razmišljaju o prijavi MSCA Postdoktorskih stipendija te potencijalnim hrvatskim mentorima i voditeljima istraživačkih timova koji žele ugostiti strane postdoktorande, administrativnom osoblju uključenom u postupak pisanja i prijave projektnih prijedloga, ali i drugim predstavnicima znanstvenih organizacija i istraživačkih centara kao i zainteresiranim predstavnicima industrije i privatnog sektora. 

Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem dostupne poveznice (pod događanje potrebno je odabrati Informativni dan MSCA Postdoktorske stipendije, 17. svibnja 2024.) Prijave su otvorene do 15. svibnja 2024. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena nakon zatvaranja prijava.

Ovim putem Vas ljubazno upućujemo da obavijest o prijavi te sve buduće obavijesti o događanju pratite, kako u ''dolaznoj pošti'' tako i u ''neželjenoj'' pošti na Vašim cijenjenim e-mail adresama.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Veselimo se Vašem dolasku!


HRZZ informativne radionice

Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje te primijenjena (ili razvojna) istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima. Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva ili nacionalno relevantna, a projekti trebaju počivati na jakim istraživačkim skupinama čiji su voditelji prepoznati znanstvenici s izvrsnim dosadašnjim postignućima. Više pročitajte ovdje.

Ovdje možete pronaći najavu radionica, koje će se održati:

-12. travnja 2024. u prostorijama Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Pierottijeva ul. 6, s početkom u 14:30h

-16. travnja 2024. u prostorijama Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Šalata 3, s početkom u 15:00h


HRZZ najavljuje informativne radionice za potencijalne prijavitelje na natječaj IP-2024-05 (https://hrzz.hr/prijava/otvoreni-natjecaji/)

Radionice će se održati 12.04.2024. u 14:30 u prostorijama Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu (Pierottijeva ul. 6) u Predavaonici 1, te 16. travnja 2024. s početkom u 15:00 u prostorijama Medicinskog fakulteta u Zagrebu (Šalata 3), u Dvorani Wickerhauser.

Vijest možete pročitati na https://hrzz.hr/najava-informativnih-radionica-za-natjecaj-ip-2024-05/


Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa

Događaj je namijenjen potencijalnim prijaviteljima na natječaje programa Obzor Europa, a svrha mu je dati opći pregled mogućnosti ovog programa, ključne informacije vezane uz područja programa navedene u programu događaja, kao i ključne informacije o nacionalnom sustavu podrške za sve prijavitelje u svrhu razvoja njihovih projektnih prijedloga.

Dodatno, u sklopu nacionalnoga informativnog dana organizirat će se i „Circular Bio-based Europe Joint Undertaking Info Day in Croatia“ na kojemu će dionici imati prilike dobiti informacije o temama poziva, kao i procesu podnošenja projektnih prijedloga

U privitku Vam dostavljamo dnevni red nacionalnog informativnog dana.

Nadalje, dana 11. travnja 2024. godine u hotelu Westin u Zagrebu s početkom u 9.00 sati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija organiziraju događaj „Horizon Europe Implementation Day in Croatia“ na temu praktičnih aspekata prijave i provedbe projekata u sklopu programa Obzor Europa. Dnevni red događaja dostavljamo u privitku.

Prijave za sudjelovanje na nacionalnim događajima otvorene su do 8. travnja 2024. godine, a više informacija o načinu prijava možete pronaći na poveznici.


 Program - Nacionalni Info dan Zagreb


 Agenda Horizon Europe Implementation Day in Croatia


Poziv Sveučilišta u Zagrebu i AMPEU o održavanju dva nacionalna događanja vezana uz Horizon Europe program:↵

1.Nacionalni informativni dan programa Obzor Europa (10. travnja 2024.):

Događanje je namijenjeno potencijalnim prijaviteljima na natječaje programa Obzor Europa, a svrha mu je dati opći pregled mogućnosti ovog Programa, ključne informacije vezane uz područja Programa navedena u programu događanja, kao i ključne informacije o nacionalnom sustavu podrške za sve prijavitelje u svrhu razvoja njihovih projektnih prijedloga.

2.Horizon Europe Implementation Day in Croatia (11. travnja 2024.):

Cilj događanja je prenijeti korisnicima informacije o pronalaženju prilika koje odgovaraju njihovim interesima, pružiti korisne savjete za što uspješnije podnošenje projektnih prijedloga, predstaviti pravila za implementaciju projekata te dati praktične savjete vezano za eksploataciju rezultata projekta i povećanje učinka projekta.

U organizaciji događanja sudjeluju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za mobilnost i programe EU, Europska komisija i Srce.

Više pročitajte u e-mailu ispod i na poveznici.

 


Istraživački projekti- IP-2024-05:↵

*Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje te primijenjena (ili razvojna) istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima. Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva ili nacionalno relevantna, a projekti trebaju počivati na jakim istraživačkim skupinama čiji su voditelji prepoznati znanstvenici s izvrsnim dosadašnjim postignućima.

Prijavitelj je pravna osoba koja podnosi projektni prijedlog na natječaj. Prihvatljivi prijavitelji su: visoka učilišta, znanstveni instituti, druge pravne osobe kojim je izdana dopusnica za obavljanje znanstvene djelatnosti u skladu sa Zakonom o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 151/2022).

Rok za prijavu: 10. svibnja 2024. do 13:00 sati 

Istraživačko područje: sva znanstvena područja

Trajanje financiranja projekta: 3 godine

Najveći ukupni iznos financiranja po projektu: 200.000,00 eura

Više pročitajte na poveznici.

 


Conferences in Slovakia - WMHE 2024. and TaPS 2024.↵

-sudjelovanje na 18. Međunarodnom simpoziju o vodnom gospodarstvu i hidrauličkom inženjeringu „WMHE 2024.“

Teme simpozija: Hidraulika i hidrotehničke građevine, Upravljanje vodnim resursima i hidrologija, Sanitarno i ekološko inženjerstvo, Održivo korištenje vode, Geotehničko inženjerstvo, Klimatske promjene i upravljanje rizikom od poplava

Datum predaje apstrakta: 15.03.2024.

Datum odobrenja apstrakta: 30.03.2024.

Datum predaje cijelog znanstvenog članka: 15.06.2024.

Datum simpozija: 10.-14. rujna, 2024. u Hotel Panorama, Štrbské Pleso, Slovačka

Za više informacija vidite u e-mailu ispod ili u dokumentu u prilogu.

- sudjelovanje 3.Međunarodnoj profesionalnoj konferenciji za gradnju tunela i podzemnih infrastruktura „TaPS 2024.“

Na konferenciji će biti predstavljena najsuvremenija stručna znanja i iskustva iz graditeljstva u Slovačkoj te bližem i daljem inozemstvu.

Teme konferencije: Projektiranje i izvođenje podzemnih građevina, Sanacija i rekonstrukcija podzemnih objekata, Geotehnička istraživanja i monitoring, Tehnička oprema i rad podzemnih građevina, Ugovorni odnosi i upravljanje rizicima, Održivost u podzemnoj gradnji.

Datum konfercije: 21.-22.listopada 2024. u Hotel Patria, Štrbské Pleso, Slovačka

Više na poveznici: https://taps2024.sk/sk

 


ADRIA Education Day 2024 - 21.ožujka↵

 

Poštovani,

S ponosom vas pozivamo na ADRIA Education Day 2024, koji će se održati 21. ožujak on-line modelu s početkom u 13:00 sati. Registrirati se možete na poveznici: https://www.eitrawmaterials-rcadria.eu/events/adria-education-day-2024#register

Predstaviti ćemo studiju slučaja Rudarsko geološko naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Kako obrazujemo buduće stručnjake u području mineralnih sirovina?

Razmotrit ćemo što trebamo ponuditi studentima, koji su glavni obrazovni izazovi te koja su implementirana rješenja na UNIZG-RGNFu.

ADRIA Education Day 2024 dati će i pregled poduzetnički orijentiranih diplomskih studijskih programa, stažiranja tijekom studija i uspostavljenih programa cjeloživotnog učenja za stručnjake iz industrije.

Ciljane skupine: nastavnici, stručnjaci iz industrije i studenti upisani na preddiplomske, diplomske i doktorske studije vezane uz sirovine u područjima rudarstva, geoznanosti i geotehnologije, upravljanja ekstrakcijom otpada, znanosti o materijalima, metalurgije, recikliranja, ekonomije, društvenih znanosti...

Pridružite nam se kako bismo zajedno istražili inovativne pristupe obrazovanju.

Očekujemo vas na ADRIA Education Day 2024!

Srdačno,

Organizacijski tim


Agenda


Innovation & Technology Transfer Day↵

 

Innovation & Technology Transfer Day koji će se održati 14. ožujka 2024. na Sveučilištu u Zagrebu s početkom u 10 sati.

Ovaj je događaj namijenjen svima zainteresiranima za razvoj inovacija, transfer tehnologije i jačanje inovacijskog ekosustava. Ovo je idealna prilika za upoznati se s najnovijim trendovima i primjerima dobre prakse kao i povezati se s inovacijskim stručnjacima iz UK-a i Hrvatske.

Sudionici događaja imat će priliku poslušati Andreu Winders, voditeljicu investicija u agenciji MIDAS – Manchester Inward Investment Agency. Andrea je poduzetnica s iznimnim iskustvom u privatnom i javnom sektoru te brojnim uspješnim poslovnim poduhvatima i projektima. Njena misija je mjenjati ustaljene obrasce razmišljanja i tako pokrenuti pozitivne promjene.

Okupljeni će imati priliku čuti i iskustva hrvatskih stručnjaka za razvoj inovacija, komercijalizaciju rezultata istraživanja i transfer tehnologije.

Događaj organiziraju Veleposlanstvo Velike Britanije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Sveučilište u Zagrebu.

Adresa: zgrada SEECEL-a, ulica Radoslava Cimermana 88

Agenda:


https://bit.ly/Innovation_and_TT_Day_agenda

Prijave:  https://bit.ly/Innovation_and_TT_Day_registration

20240314 1

 


OBZOR EUROPA - Klasteri 5 i 6 - Najava natječaja, događaja i potraga za partnerima↵

obavijest AMPEU i Ministarstva znanosti i obrazovanja o raznim otvorenim novim natječajima Obzor Europa Klaster 5 i 6:

-Otvoreni natječaji za Klaster 5 Klima, energija i mobilnost: https://www.obzoreuropa.hr/natjecaji-pregled/natjecaji-klaster-5-rujan-2023
Trenutno su otvorena dva natječaja za prijavu projektnih prijedloga za ukupno 24 teme te se očekuje otvaranje 3 nova natječaja 7.prosinca.

-Otvoreni natječaji za Klaster 6 Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš: https://www.obzoreuropa.hr/natjecaji-pregled/natjecaji-klaster-6-listopad-2023

17. listopada 2023. otvoreno je 12 novih natječaja za ukupno 75 tema na koje možete prijaviti svoje projektne prijedloge.

Nemojte propustiti obavijesti traženja novih partnera i umrežavanje iz različitih organizacija, seriju info dana o međunarodnim programima za financiranje i Webinar: „How to Apply the Multi Actor Approach in Cluster 6 Proposals“ koji će se održat će se 4. prosinca 2023. godine u organizaciji projekta CARE4BIO, detalje također provjerite u e-mailu ispod.

Više informacija i izravne poveznice pronađite u e-mailu ispod kao i na poveznici.


HE WIDERA Informativni dan↵

WIDERA Informativni dan koji organizira Agencija za mobilnost i programe Europske unije s ciljem upoznavanja sudionika o mogućnostima sudjelovanja u području Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora (WIDERA).

Datum informativnog dana utorak, 12. prosinca 2023.

Za više informacija vidite u e-mailu ispod ili na poveznici.


The KAVA 12 call is launched↵

EIT Raw Materials o otvorenim KAVA 12 projektnim pozivima. Traže se projekti u inovacijama i obrazovanju, koji obuhvaćaju projekte nadogradnje

(Upscaling) , RIS Inovacije (RIS Innovation) i RIS kapaciteti (RIS Capacity) i Master tečajeve izvrsnosti. Ovo je iznimna prilika za organizacije koje traže sredstva za unapređenje europskog sektora mineralnih sirovina kroz inovativna i održiva rješenja.

Bitni rokovi:

 • Registracija prijedloga: 31.01.2024.,
 • Predaja inicijalnog prijedloga za: Upscaling and RIS activities: 31.01.2024.,
 • FINAL predaja prijedloga za: Education proposals: 31.01.2024.,
 • FINAL predaja prijedloga za: Upscaling and RIS activities: 29.05.2024.,

Službeni jezik na kojem moraju  biti svi projektni prijedlozi je engleski jezik.

Više pročitajte u e-mailu ispod ili na poveznici


EIT RawMaterials - Invitation for a webinar "Call for KAVA projects"↵

dva online webinara na temu KAVA projekti gdje ćete dobiti više informacija o temama, uvjetima prijave te prilici da postavite svoje pitanje.

Ako ste zainteresirani prijavite se jedan od ova dva termina:

- utorak, 19.12. od 13:00-14:15h Please register here 

- četvrtak, 21.12. od 12:00-13:15h Please register here 

Pozivi su otvoreni svima.


POZIV na nacionalnu raspravu Kako postati dobar inovator u Hrvatskoj?, 19. siječnja u 13 sati↵

Nacionalna raspravu „Kako postati dobar inovator u Hrvatskoj“ u sklopu Obzor2020 projekta “Alliance for Life Sciences: From Strategies to Actions in Central and Eastern Europe” – A4L_ACTIONS.

Prezentacije će održati akademik Slobodan Vukičević, izv. prof. dr. Darko Chudy te predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske zaklade za znanost, nakon čega slijedi panel rasprava na kojoj će pored govornika sudjelovati i predstavnici Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković i ostalih fakulteta.

Rasprava će se održati 19.siječnja u 13h na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Šalata 3, u dvorani Čačković.

Više informacija pronađite u prilogu.


Erasmus+ Project DITE | International Online Seminar↵

U sklopu Erasmus+ Project DITE (Diverse Internationalisation of Teacher Education) održava se internacionalni online seminar. Tema je razmjena znanja i iskustva među edukatorima, internacionalizacija u obrazovanju nastavnika i drugo.

Datum održavanja seminara je 24.01.2024. od 18:00h.

Besplatna registracija je na poveznici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVEedkdpljGRmkIvzve3_Lrr2anRDtqTDiShI5JNjNg5brjQ/viewform


Lump Sum Funding in Horizon Europe↵

za sve vas koji planirate HE prijave ili već provodite HE projekte još jedan u nizu webinara Europske komisije o lump sum financiranju : Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a lump sum proposal? Practical experience with lump sum grants…

Webinar će se održati 08.02.2024. od 10-12 sati, a spojiti se možete putem poveznice: https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/other/event240208.htm


Upute/savjeti Agencije za mobilnost i programe EU za ispunjavanje prijavnih obrazaca za aktivnosti:↵

KA210 (Mala partnerstva)

Mala partnerstva (KA210) namijenjena su manje iskusnim organizacijama i onima koje nisu do sada sudjelovale u programu Erasmus+, a aktivne su u bilo kojem području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta ili drugim socioekonomskim sektorima te organizacijama koje provode interdisciplinarne aktivnosti u različitim područjima (npr. lokalna, regionalna i nacionalna tijela).

KA220 (Suradnička partnerstva)

Suradničko partnerstvo (KA220) kao transnacionalni projekt ima za cilj poticati razvoj, prenošenje i/ili provedbu inovativne prakse u organizacijama te provedbu zajedničkih inicijativa koje promiču suradnju, suradničko učenje i razmjenu iskustva na europskoj razini. Očekuje se korištenje rezultata projekta, njihovo prenošenje i dorađivanje te dijeljenje rezultata na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini. Projekti suradničkih partnerstava trebaju omogućiti transformaciju i promjenu na individualnoj, organizacijskoj ili sektorskoj razini, koja dovodi do poboljšanja i novih pristupa proporcionalno kontekstu svake organizacije.

Prvi rok za Mala partnerstva u 2024. godini je 5. ožujka 2024. u 12:00h.

Rok za podnošenje prijava u formatu Suradnička partnerstva je utorak, 5. ožujka 2024. u 12:00 sati za projekte koji započinju između 1.9. i 31.12. iste godine.


Poziv za upis u bazu evaluatora/recenzenata za potrebe evaluacije projektnih prijedloga koji se prijavljuju za financiranje od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja↵

Poziv je trajno otvoren od 31. siječnja 2024. te je dostupan na sljedećoj web stranici: https://mzo.gov.hr/highlights/calls-417/call-for-expression-of-interest-evaluators-database-5991/5991
Više informacija o uvjetima i postupku upisa u bazu te obrazac za prijavu možete pronaći na gore navedenoj mrežnoj poveznici.


Predstavljanje sveučilišnog udžbenika OČUVANJE BILJNIH GENETSKIH IZVORA↵

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti poziva Vas na predstavljanje sveučilišnog udžbenika OČUVANJE BILJNIH GENETSKIH IZVORA koje će se održati u petak, 23. veljače 2024. s početkom u 12.00 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14, Zagreb. U prilogu su sažetak udžbenika i životopisi autora.

 S poštovanjem,

Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša HAZU


Informativni dan tijekom kojeg će se svim zainteresiranim sudionicima predstaviti mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima koje se provode u sklopu programa Europske suradnje u znanosti i tehnologiji (engl. European Cooperation in Science and Technology - COST)↵

Cilj informativnog dana je podići svijest o misiji, ulozi, ciljevima i mogućnostima COST programa te informirati istraživačku zajednicu o tome kako se uključiti u COST akcije, kako prijaviti COST akciju i koje su prednosti sudjelovanja u aktivnostima u sklopu programa.

COST financira interdisciplinarne istraživačke mreže pod nazivom COST Actions. Ove akcije okupljaju istraživače, inovatore i druge stručnjake, uključujući stručnjake iz industrije, koji se nalaze u Europi i izvan nje, kako bi surađivali na istraživačkim temama u razdoblju od 4 godine.

Informativni dan održat će se 27. ožujka 2024. godine od 10:00 do 11:30 sati, putem Zoom platforme. Radni jezik je engleski.  

Više pročitajte na stranici: https://mzo.gov.hr/vijesti/virtualni-informativni-dan-cost-programa-27-ozujka-2024-godine-10-00-11-30-sati/6036

ili https://www.cost.eu/cost-events/online-cost-info-day-2024/


HORIZON EUROPE Pisanje prijedloga (1. dio HE Academy)↵

HORIZON EUROPE Pisanje prijedloga. (1. dio HE Academy), više pročitajte na poveznici.


2. HORIZON EUROPE Upravljanje projektom, financijska pravila i izvještavanje (2. dio HE Academy)↵

HORIZON EUROPE Upravljanje projektom, financijska pravila i izvještavanje. (2. dio HE Academy), više pročitajte na poveznici.

2. HORIZON EUROPE Upravljanje projektom, financijska pravila i izvještavanje. (2. dio HE Academy), više pročitajte na poveznici.


Društvo profesora rudarstva saziva panel od sedam studenata koji studiraju rudarsko inženjerstvo na institucijama širom svijeta↵

Datum održavanja webinara je 22.03.2022.god, putem Zoom-a.

Više pročitajte u pdf-u u prilogu kao i na stranicama SOMP-a.


Otvoreni Pozivi programa Horizon Europe Framework Programme (HORIZON) naziva A DIGITISED, RESOURCE-EFFICIENT AND RESILIENT INDUSTRY 2022 (HORIZON-CL4-2022-RESILIENCE-01)↵


???? Nacionalni informativni dan za Klaster 4 – Digitalizacija, industrija i svemir programa Obzor Europa.↵

Informativni dan održat će se u četvrtak, 25. studenoga 2021. godine s početkom u 9:30 sati putem Zoom platforme. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja prijave.

Radni jezik je hrvatski, s iznimkom prezentacija predstavnika Europske komisije koje će biti na engleskom jeziku.

Na informativnom danu bit će predstavljen radni program 2021. – 2022. za područje Klastera 4 – Digitalizacija, industrija i svemir, njegove teme i natječaji, nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU, uvod u Obzor Europa i usluge koje pruža ured nacionalnih osoba za kontakt u Agenciji za mobilnost i programe EU, primjer uspješnog Obzor 2020. projekta, iskustva i savjeti evaluatora te pravne i financijske novosti programa Obzor Europa.

Sudjelovanje je besplatno, a registrirati se možete na Obzor Europa portalu (pod „događanje“ potrebno je odabrati Informativni dan: Klaster 4: Digitalizacija, industrija i svemir). Prijave su otvorene do 24. studenoga 2021. do kraja dana.

Preliminarni program informativnog dana također možete pronaći u prilogu ove e-poruke.

S ciljem da naš informativni dan učinimo što interaktivnijim te kako bismo Vam omogućili dovoljno vremena za pripremu i postavljanje Vama najvažnijih pitanja za naše govornike, otvorili smo Q&A sesiju u aplikaciji Slido koja će biti aktivna od 15. do 25. studenoga 2021. Prilikom pristupanja samoj aplikaciji Slido potrebno je unijeti kod #966790 kako biste mogli postaviti svoje pitanje. Za predstavnike Europske komisije ljubazno molimo da postavljate pitanja na engleskom jeziku, dok pitanja namijenjena govornicima iz Republike Hrvatske budite slobodni postavljati na hrvatskom jeziku.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja vezanih uz sam sadržaj, slobodno nam se obratite na e-mail adresu:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Sadržaj programa u privitku.


Otvorene su prijave za šestu generaciju FER-ovog startup inkubatora SPOCK↵

Krenule su prijave za novu, šestu po redu, generaciju FER-ovog startup inkubatora SPOCK SPOCK-ov program startup edukacije je namijenjen studentima preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija svih fakulteta i onima koji su završili studij unazad dvije godine te zaposlenicima Sveučilišta u Zagrebu i znanstveno-istraživačkih institucija. Uz sve pogodnosti iz prošlogodišnjeg programa odabrani timovi šeste generacije imat će priliku direktno se povezati s novim investicijskim fondom koji će investirati u znanstveno-istraživačke projekte s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo.

Odabrani sudionici će kroz šestomjesečni program edukacije dobiti priliku povezati se sa stručnjacima, mentorima, investitorima i partnerima koji će im svojim znanjem i iskustvom pomoći da svoje ideje i projekte pretvore u profitabilna rješenja i uspješne startupe. Za prošlogodišnji program prijave su pristigle s čak 10 različitih fakulteta, a SPOCK su uspješno završila čak tri tima čiji članovi su zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu. Timovi prethodnih generacija su kroz različita natjecanja prikupili više od 100.000 eura za razvoj svojih rješenja, a dobili su i više ponuda za investicije.

Više informacija o procesu prijava i samome programu dostupno je na SPOCK-ovoj internetskoj stranici ili putem email adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Za sva dodatna pitanja održat će se i predstavljanje programa u sklopu događaja ScienceUp koji se organizira u suradnji s udrugom Penkala. Prvi ScienceUp će se održati 16. studenog s početkom u 17:30 sati u prostorima inkubatora BIRD. Na događaju će se prezentirati pojedinosti oko SPOCK-a te ostale trenutno dostupne mogućnosti, aktivnosti i programi kroz koje se istraživači i znanstvenici mogu uključiti u startup ekosustav. Više informacija o tome kako se prijaviti za sudjelovanje na događaju i kako saznati odgovore na sva pitanja vezana uz SPOCK i slične programe dostupno je na Penkalinoj internetskoj stranici

Prijave projekata i ideja za sljedeću generaciju SPOCK-a otvorene su do 10. prosinca, a svi zainteresirani za startup edukaciju mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca dostupnog na https://spock.fer.hr/prijave/.


SPOCK vizuali

Klaster 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš programa Obzor Europa↵

Informativni dan održat će se u utorak, 16. studenoga 2021. godine s početkom u 10:30 sati putem Zoom platforme. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja prijave.

Radni jezik je hrvatski, s iznimkom prezentacije predstavnika Europske komisije koja će biti na engleskom jeziku.

Na informativnom danu bit će predstavljen radni program za Klaster 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš, predstojeće teme i natječaji iz radnoga programa 2021. – 2022., nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU, usluge koje pruža ured nacionalnih kontakt osoba za Obzor Europa u Agenciji za mobilnost i programe EU, iskustva prijavitelja iz prethodnih natječaja te iskustva evaluatora iz prijašnjeg programa Obzor 2020.

Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete putem poveznice (pod „događanje“ potrebno je odabrati Nacionalni informativni dan Obzor Europa, Klaster 6 – Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš 16. studenoga 2021.). Prijave su otvorene do 15. studenoga 2021. do kraja dana.

Preliminarni program možete pronaći u prilogu ove e-poruke.

Kako bismo naš informativni dan učinili što interaktivnijim te kako bismo vam omogućili dovoljno vremena da pripremite i postavite pitanja za naše govornike, otvorili smo Q&A sesiju u aplikaciji Slido koja će biti aktivna od 3. studenoga 2021. Aplikaciji možete pristupiti na idućoj poveznice gdje je potrebno unijeti kod #434599 kako biste mogli postaviti svoje pitanje. Za predstavnika Europske komisijeljubazno molimo da postavljate pitanja na engleskom jeziku, dok pitanja namijenjena govornicima iz Republike Hrvatske budite slobodni postavljati na hrvatskom jeziku.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja vezanih uz sam sadržaj, slobodno nam se obratite na e-mail adresu:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Nacionalni informativni dan za Klaster 5 – Klima, energija i mobilnost programa Obzor Europa ↵

Informativni dan održat će se u utorak, 9. studenoga 2021. godine s početkom u 10:00 sati putem Zoom platforme. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja prijave.

Radni jezik je hrvatski, s iznimkom prezentacije predstavnika Europske komisije koja će biti na engleskom jeziku.

Na informativnom danu bit će predstavljen radni program za Klaster 5 – Klima, energija i mobilnost, predstojeće teme i natječaji iz radnoga programa 2021. – 2022., nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU, usluge koje pruža ured nacionalnih kontakt osoba za Obzor Europa u Agenciji za mobilnost i programe EU, iskustva prijavitelja iz prethodnih natječaja te iskustva evaluatora iz prijašnjeg programa Obzor 2020.

Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete putem poveznice (pod „događanje“ potrebno je odabrati Nacionalni informativni dan Obzor Europa, Klaster 5 – Klima, energija i mobilnost 9. studenoga 2021.). Prijave su otvorene do 8. studenoga 2021. do kraja dana.

Preliminarni program možete pronaći u prilogu ove e-poruke.

Kako bismo naš informativni dan učinili što interaktivnijim te kako bismo vam omogućili dovoljno vremena da pripremite i postavite pitanja za naše govornike, otvorili smo Q&A sesiju u aplikaciji Slido koja će biti aktivna od 26. listopada 2021. Aplikaciji možete pristupiti na idućoj poveznice gdje je potrebno unijeti kod #346920 kako biste mogli postaviti svoje pitanje. Za predstavnika Europske komisijeljubazno molimo da postavljate pitanja na engleskom jeziku, dok pitanja namijenjena govornicima iz Republike Hrvatske budite slobodni postavljati na hrvatskom jeziku.

U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja vezanih uz sam sadržaj, slobodno nam se obratite na e-mail adresu:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Klaster 5 infodan 2021 program

Javni poziv za financiranje popravaka, održavanja i nadogradnje opreme za znanstvena istraživanja upisane u bazu podataka Šestar u 2021. godini↵

Sukladno Javnom pozivu, Ministarstvo će dodjeljivati financijske potpore za popravak, održavanje te nadogradnju opreme za znanstvena istraživanja upisane u bazu podataka „Šestar“ javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima.

Rok: 20. listopada 2021.

MZO

Javni poziv za izbor i imenovanje neovisnih stručnjaka za praćenje projekata Hrvatske zaklade za znanost↵

Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) objavila je javni poziv kojim se pozivaju znanstvenice i znanstvenici da se prijave na javni poziv za izbor i imenovanje neovisnih stručnjaka za praćenje projekata Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

Rok: 15. listopada 2021. godine

MZO


*PUBMET2021 Konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti ↵

I ove vas godine pozivamo da nam se pridružite na ovogodišnjoj PUBMET2021 Konferenciji o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti koja će se održati od 15. do 17. rujna 2021. Registracija je besplatna, a teme kao i uvijek aktualne. Pridružite nam se u diskusijama o budućnosti znanstvene komunikacije. Sve informacije možete naći na nižim poveznicama.

Dear Colleagues,
After a warm summer, a warm autumn came to us, which together with a lot of sun and yellow leaves brought this year's 8th PUBMET2021 Conference on Scientific Communication in the Context of Open Science, which will be held from 15 to 17 September 2021.</ p>

As every year, this year's PUBMET2021 brings interesting topics that will be discussed by our renowned speakers and panelists:

- post open access transition - creative and innovative approaches to publishing - supporting open communication - redefining research assessment - trust in science - (in)equalities in scholarly communication, and - scholarly communication in the COVID-19 era

PUBMET2021 is one of the leading scholarly communication event in this part of the Europe and intended for a global audience. Registration is free (https://pubmet2021.unizd.hr/registration/). Programme and Organizing committees have worked diligently throughout the year to come up with a program you won’t be able to resist (https://pubmet2021.unizd.hr/programme/). Don’t forget to attend the excellent workshops on statistics for non-mathematicians, science and media, and reference management tools. Two workshops by our sponsors will teach you on the effective use of the popular WoSCC and Scopus databases.

Also take part in our PUBMETRUN race. To relax between sessions, go for a run or walk and send us your results. Prizes are waiting for you! :)
Please register and join us on Thursday (with a pre-conference day on Wednesday). Do not miss PUBMET2021!
We look forward to the three days of learning, discussing and having great time. And we hope for a live PUBMET2022 next year in beautiful Zadar!

Sincerely yours PUBMET2021 Organizing committee

https://pubmet2021.unizd.hr/


*Javni poziv za financijsku potporu izdavanju znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkome obliku u 2021. godini. ↵

Ministarstvo će dodjeljivati financijsku potporu nakladnicima (izdavačima) znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika u tiskanome i elektroničkome obliku za knjige koje su objavljene u godini u kojoj se raspisuje javni poziv ili planiraju biti objavljene godinu dana od prijave na javni poziv.

Rok prijave je 31. kolovoza 2021.

Više informacija na stranici.


*Javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2021. godini. ↵

Ministarstvo će dodjeljivati financijsku potporu organizatorima znanstvenih i znanstvenostručnih skupova/škola održanima u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

Rok prijave je 31. kolovoza 2021.

Više informacija na stranici.


*Javni poziv za financijsku potporu u pripremi i održavanju znanstvenih i znanstvenostručnih skupova i škola u 2021. godini. ↵

Ministarstvo će dodjeljivati financijsku potporu organizatorima znanstvenih i znanstvenostručnih skupova/škola održanima u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

Rok prijave je 31. kolovoza 2021.

Više informacija na stranici.


Otvoreni natječaj bilateralnih projekata Hrvatske i Švicarske (IPCH-2021-10). ↵

BlueBio (ERA-NET Cofund projekt Blue Bioeconomy – Unlocking the Potential of Aquatic Bioresources) ↵

Mreža BlueBio (ERA-NET Cofund projekt Blue Bioeconomy – Unlocking the Potential of Aquatic Bioresources), u kojoj sudjeluje i HRZZ, objavila je natječaj na podnošenje projektnih prijedloga s rokom prijave 20. rujna 2021.

Prijava: https://hrzz.hr/otvoren-natjecaj-bluebio-2021/

EU-financiranja istraživačkih i obrazovnih projekata“ ↵

Akademsko vijeće Hrvatske akademske zajednica (HAZ), uz potporu Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu, poziva vas na dva predavanja vezana uz EU-financiranje istraživačkih i obrazovnih projekata:

Ana Fresl, Projekt jednako razvoj (PJR): "Prilike iz EU fondova za Hrvatsku, kontekst i pravila novog razdoblja 2021. - 2027."

Ana Tecilazić, Algebra: "Najava predviđenih investicija u visokom obrazovanju u okviru novog razdoblja"

Oba predavanja održat će se u petak, 28. svibnja 2021. godine, s početkom u 12.00 sati, a možete ih pratiti u živo putem FER-ovog YouTube-kanala.

Poveznica: : https://youtu.be/qX9nelkeWt0

Očekivano ukupno trajanje (s uključenom raspravom) je do 90 minuta.


Online informativno-edukativno događanje pod nazivom „EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike“ ↵

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Datum održavanja je 21.svibnja 2021.godine u Splitu, od 10:30 do 14:00 sati, no s obzirom na epidemiološke mjere događanje možete pratiti i online.

Poveznica: : https://strukturnifondovi.hr/aktivnosti/eu-fondovi-2021-2027-nove-prilike/


EIT Raw Materials Summit ↵

EIT - European Institute of Innovation and Technology na Raw Materials Summit 2021. globalnu konferenciju inovacija i tehnologije u području mineralnih sirovina.

Datum održavanja je 17. lipnja 2021.godine.

Poveznica: https://www.eitrmsummit.com/

EIT Raw Materials Summit


Poziv na drugi MZO webinar - Kako pripremiti uspješan projektni prijedlog u sklopu Programa Obzor Europa - 21. travnja 2021. ↵

 

Datum održavanja je 21.travnja 2021.godine u 10:00 sati.

Poveznica:

Spomenuta sesija predstavljat će nastavak prvog webinara, a održat će se 21. travnja 2021. godine, s početkom u 10:00h.

Informativnu sesiju bit će moguće pratiti putem Youtube kanala, a dnevni red i registracijski link dostupni su na poveznici.


Doprinos provedbi Europskog zelenog plana – Inicijativa Europske komisije „Novi europski Bauhaus" ↵

 

(Open Talk) na temu Novog Europskog Bauhausa (NEB) koje će se održati 20. travnja 2021. u 12:00 sati

NEB je nova inicijativa Europske komisije (EK), kreativni i interdisciplinarni pokret otvoren za sve zainteresirane. NEB je zamišljen kao inicijativa kojom će se neposredno provoditi Europski zeleni plan te će biti inkubator inovacija i kreativnosti koji će se temeljiti na povezivanju umjetnosti i kulture te znanosti i tehnologije.

Prema dostupnim informacijama, financirat će se iz programa Obzor Europa, a sve daljnje aktivnosti i šira implementacija trebali bi biti financirani iz nacionalnih kohezijskih omotnica. Konkretna financijska konstrukcija NEB-a trebala bi biti poznata do sredine 2021.

Provedba inicijative zamišljena je kroz tri faze: Design, Deliver, Disseminate. Inicijativa je trenutno u prvoj fazi tijekom koje EK želi utvrditi obuhvat i prioritete NEB-a te u proces uključiti što više dionika i zainteresiranih građana radi rasprave, razmjene mišljenja i ideja, a jedna od prilika za to je i ovo najavljeno događanje.

Više o NEB-u na https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_hr


Natječaj za stipendije programa Fulbright za akademsku godinu 2022./2023. (Natječaj za stipendije) ↵

 

Natječaj za Stipendije MZO-a, AMPEU-a i Vlade SAD-a: Program Fulbright za akademsku godinu 2022./2023.

Rok za prijavu: 14. svibnja 2021.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH objavljuju natječaj za stipendije programa Fulbright za akademsku godinu 2022./2023.:

 1. Stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra (od 4 do 9 mjeseci);
 2. Stipendije za preddoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (9 mjeseci; uvjet: akademski naziv magistra znanosti ili ekvivalent i upisan doktorski studij u RH).

Više informacija pročitajte na poveznici: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/stipendije-mzo-a-ampeu-a-i-vlade-sad-a-program-fulbright-za-akademsku-godinu-2022-2023/4207.


Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2021. godini (Natječaj) ↵

 

Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2021. godini.

Rok za prijavu: Rok: 31. ožujka 2021.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2021. godini. Sukladno ovome Javnom pozivu Ministarstvo će dodjeljivati financijsku potporu izdavačima znanstvenih časopisa i časopisa za popularizaciju znanosti. Časopisom se, u smislu prvog stavka, smatra serijska publikacija koja se objavljuje barem jedanput godišnje u tiskanome i/ili elektroničkome obliku. Časopisi su svrstani u sljedeće dvije kategorije:

 • znanstveni časopisi,
 • časopisi za popularizaciju znanosti.
Više informacija pročitajte na poveznici: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/javni-poziv-za-financijsku-potporu-znanstvenim-casopisima-i-casopisima-za-popularizaciju-znanosti-u-2021-godini/4203.

Pripreme uspješnih projektnih prijedloga u sklopu Programa Obzor Europa (Virtualni webinar ) ↵

 

24. ožujka 2021. godine, u organizaciji Europske komisije i s početkom od 10:00h, održati će se virtualni webinar na temu pripreme uspješnih projektnih prijedloga u sklopu Programa Obzor Europa (naslov webinara: How to prepare a successful proposal in Horizon Europe). Webinar će biti moguće pratiti putem Youtube kanala, a agendu možete pronaći na poveznici.


Također, kako biste se registrirali, potrebno je slijediti upute na sljedećoj poveznici.


EIT RawMaterials info dan ↵

 

Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziraju drugi nacionalni EIT RawMaterials info dan koji će se održati u četvrtak, 18. ožujka 2021. od 10:00 do 13:00 sati, s naglaskom na prezentaciju aktualnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga - KAVA Call 8.


Pridružite nam se i saznajte više o mogućnostima prijave projekata u najvećem svjetskom konzorciju u sektoru mineralnih sirovina, u kojem Sveučilište u Zagrebu aktivno sudjeluje od 2016. godine. Više informacija i program Info dana nalaze se u priloženom Pozivu.

Info dan će se održati online putem platforme GoToMeeting, a prijave zaprimamo putem obrasca do 17. ožujka. Svi prijavljeni dobit će poveznicu za spajanje putem e-maila i ostale potrebne materijale.

EIT RawMaterials Info dan 2021


Online predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa ↵

 

Poveznica na event..

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira nacionalno predstavljanje Okvirnog programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa, koje će se održati virtualno 23. ožujka 2021. godine s početkom u 10.15 sati.

Obzor Europa predstavlja vodeći program za istraživanje i inovacije Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine s ukupnim proračunom od oko 95,5 milijardi EUR u tekućim cijenama. U sklopu programa Obzor Europa pružat će se potpora stvaranju i širenju visokokvalitetnih novih znanja i tehnologija, jačanju učinka istraživanja i inovacija na razvoj te potpora prihvaćanju inovativnih rješenja u industriji i društvu radi rješavanja globalnih izazova. Naglasak je stavljen i na poticanje svih oblika inovacija, uključujući revolucionarne inovacije, uvođenje inovativnih rješenja na tržište te optimiranje rezultata programa radi povećanja učinka u ojačanome Europskome istraživačkom prostoru, kao i na podupiranje i provedbu politika Unije.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel te državna tajnica iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman obratit će se sudionicima uvodnim riječima dobrodošlice. Na plenarnoj sesiji, u čijem će fokusu biti tema uloge istraživanja i razvoja u potpori jačanju i otpornosti Unije, uz predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudjelovat će i predstavnik znanstvene zajednice, prof. dr. sc. Stipan Jonjić te glavni direktor Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Eric Paquet.

Predstavnici Europske komisije sudjelovat će u predstavljanju glavnih elemenata i aktivnosti programa Obzor Europa, kao i novih ključnih instrumenata u vidu misija, partnerstava, Europskoga inovacijskog vijeća te financijskih novosti, dok će u završnome dijelu događaja biti održano i predstavljanje nacionalnoga sustava potpore sudjelovanju u programu Obzor Europa predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na događaj preko poveznice, najkasnije do 21. ožujka 2021. godine. Radni jezik ovog događaja je engleski.


Program događaja

International Virtual Short-Term Course on Futuristic Prospects of Geoenvironmental and Geotechnical Issues ↵
Natječaji ERC-a za dodjelu bespovratnih sredstava projektima vrhunskih znanstvenika i istraživača ↵

Europsko istraživačko vijeće (ERC) predstavilo je program rada za 2021., prvi program rada u okviru programa Obzor Europa, novog europskog okvirnog programa za istraživanja i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. Plan rada za ERC uključuje tri glavna poziva na podnošenje prijedloga za pionirske istraživačke aktivnosti s ukupnim proračunom od 1,9 milijardi eura.

Starting Grants - otvaranje: 25. veljače / rok: 8. travnja

Consolidator Grants - otvaranje: 11. ožujka / rok: 20. travnja

Advanced Grants - otvaranje: 20. svibnja / rok: 31. kolovoza

Dodatne informacije nalaze se na poveznici https://www.mobilnost.hr/hr/novosti/u-okviru-erc-a-u-2021-tri-natjecaja-dugorocni-proracun-veci-za-16-milijardi-eura/


The Tailings Centre – The Fundamentals Short Course Certificate Program ↵

New industry standards of care and regulatory requirements for tailings facilities drive the need for an increase in the number of, and training available for, engineers and scientists to meet the requirements of improved safe design, construction operation, and closure of tailings facilities. To meet this growing need, three major universities in the US have combined forces to form the Tailings Center. These universities are the Colorado School of Mines (Mines), Colorado State University (CSU), and the University of Arizona (Arizona). The Tailings Center is launching its 2021 training program in March.

The Tailings Center has developed six short courses that provide registrants with an understanding of the Fundamentals of Tailings Management. All courses will be offered online, and all content will be available both synchronously and asynchronously. Registrants will have access to the course content for 3 months after completion of the course. Courses may be taken individually, or all six courses can be taken in sequence earning a Tailings Center certificate of completion. The target audience for these courses are those who seek additional basic knowledge on tailings management.

More information and registration at https://learn.mines.edu/tailingscenter

TC Short Course Flyer

Kategorija [Online okupljanje] ↵
Program:  [EIT Raw Materials]

EIT RawMaterials poziv na Brokerage Event 2021 - online speed-networking meetings

   Datum otvaranja:  [11/03/2021]
   Datum zatvaranja: [25/03/2021]

 

This year's Brokerage Event will be kicked-off on March 11th, 2021,
and we are proud to offer you the possibility to find project/consortium partners at EIT RawMaterials branded online Matchmaking Platform until March 25th, 2021.

 

There will be online speed-networking meetings possible at the following dates and times:
March 11, from 15:00 - 18:00 CET
March 12, from 09:00 - 18:00 CET
March 15, from 09:00 - 18:00 CET
March 16, from 09:00 - 18:00 CET
March 17, from 09:00 - 18:00 CET
March 18, from 09:00 - 18:00 CET
March 25, from 09:00 - 18:00 CET

 

T

Two ways to search and send meeting requests
You have two different ways to search for who you want to meet and to send meeting requests.
Go to Participant’s and you can filter out the right company/person and send them a meeting request.
Go to Marketplace and you can filter out the right opportunity, select the opportunity owner and send a meeting request.

 

Publish Project Ideas and Consortium Requests in the Marketplace
To improve the matchmaking on what you have to offer and are looking for, we created a "Marketplace".
In the Marketplace, you can create multiple Opportunities(e.g. Project Ideas and Consortium Requests) in a very informative and visually appealing way.
We hope this will help you to book more meetings with people who are relevant to your project needs.

 

How it works
To ensure that you know how the new platform works, please look into the presentation that you can download from the Lyyti Event Website or watch the video Speed-networking - How it works

 

How to log in
After you register for the Brokerage event (this is possible until March 25th, 2021), you will be automatically signed up to the platform and linked to the Brokerage Event 2021.
You'll receive an email from Match EIT RawMaterials (if not, please inform: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)
Click on the link in the email and follow the instructions
To log in, go to https://match.eitrawmaterials.eu/login/
Your Username is the Email address you used to Sign up for the event.
Please note that you can sign up to the platform but not necessarily for the event. We would verify your identity before we link you to the Brokerage Event 2021.

 

Speed-Networking in 5 Steps
In the presentation slides above, we explain with snapshots how the Speed-networking works in 5 steps.
To get most out of the Brokerage Event (and after), please complete the following 5 steps:

 

- Complete your Profile and create Opportunities in the ´Marketplace´
- Search and send Meeting Requests
- Accept meeting requests and send a message
- View your meetings on your smartphone
- Follow up after the event

 

We hope that these instructions will help you make the best out of the networking event and find the best consortia for your proposals!

Kontak osoba:
Didier Zimmermann
Education and Innovation Director
EIT RawMaterials GmbH
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
eitrawmaterials.eu

Poveznica:

https://match.eitrawmaterials.eu/

Kategorija [On-line tečaj] ↵
Program:  [Državni zavod za intelektualno vlasništvo]

[Opći tečaj intelektualnog vlasništva DL101HR]

   Datum otvaranja:  [08.03.2021.]
   Datum zatvaranja: [18.04.2021.]

Opći tečaj intelektualnog vlasništva putem učenja na daljinu (on-line) Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (oznaka tečaja: DL-101) jedan je od najpopularnijih oblika općeg obrazovanja iz ovog područja, koji je do sada završilo više od 350.000 polaznika diljem svijeta. Tečaj obuhvaća sva važnija područja intelektualnog vlasništva, kao i potrebna znanja o sprječavanju povreda prava intelektualnog vlasništva.

U suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo Državni zavod za intelektualno vlasništvo omogućava pohađanje ovog tečaja na hrvatskom jeziku (oznaka tečaja: DL-101HR), kako bi isti bio dostupan široj javnosti u Hrvatskoj i susjednim zemljama.


Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da će petnaesti Opći tečaj intelektualnog vlasništva na hrvatskom jeziku (DL101HR), putem učenja na daljinu biti održan u periodu od 8. ožujka do 18. travnja 2021. godine.


Prijave na tečaj vrše se putem interneta i traju do popunjavanja raspoloživih mjesta.


Završni ispit održat će se (također on-line) od 19. do 21. travnja 2021. godine.
Tečaj je besplatan, a s obzirom na činjenicu da je broj polaznika ograničen, u Vašem je interesu da se čim prije prijavite, jer je to jedini uvjet za prednost pristupu tečaju.
Za registraciju i prijavu na tečaj molimo pažljivo slijedite upute na stranici http://www.dziv.hr/hr/edukacija/dl-101-hr/registracija-prijava/  

Za sva pitanja vezana uz tečaj DL101HR slobodno se obratite administratoru na adresu elektroničke pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Dozvola za kontaktiranje

S poštovanjem

Državni zavod za intelektualno vlasništvo
Akademija za intelektualno vlasništvo
 
Ulica grada Vukovara 78
10000 Zagreb

Telefon: (+385)  1 61 06 359
Faks: (+385)  1 61 12 017
El. pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Internet: www.dziv.hr

Poveznica:

http://www.dziv.hr/hr/edukacija/dl-101-hr/registracija-prijava/

Kategorija [Online predstavljanje aplikacije InstaText] ↵
Program:  

[InstaText online predstavljanje aplikacije]

   Datum otvaranja:  [23.02.2021.]
   Datum prijave:  -

[InstaText ( https://instatext.io/ ) je „inteligentna“ web aplikacija, koja pomaže kod pisanja tekstova na engleskom jeziku, pogotovo znanstvenih i stručnih radova. Aplikacija se može koristiti tijekom pisanja ili na kraju za poboljšanje teksta. Korisna je zbog toga što osim korekcija gramatike interaktivno nudi ideje i prijedloge, kako tekst napisati jasnije i razumljivije (što bi predložio izvorni govornik engleskog jezika ). Pisanje stoga može ići puno brže.

Povratne informacije oko upotrebljivosti su vrlo dobre, ovo su dva primljena testimoniala: 

 • "Dosta sam zadovoljan sa Vašom aplikacijom u globalu.  Moćan i sveobuhvatan alat, vrlo koristan za pisanje stručnih i znanstvenih radova, kao i recenzija. Vrlo jednostavan za rad sa mnogo izbora prilikom pisanja teksta na engleskom jeziku."  prof. Elvis Žic, Građevinski fakultet, Rijeka
 • "InstaText je pregenialan. Mislila sam da relativno znam engleski jezik, ali majke mi kada mi je objavio greške, umrla sam." prof. Milica K.B., Prirodoslovno matematički fakultet, Split

Svatko se može i besplatno registrirati na stranici i probati.

Prezentacija će se održati online, putem platforme Zoom sljedeći utorak, 23.veljače u 14:30.

Očekivano trajanje prezentacije je 30 minuta.

Kontakt osoba: Robi Rodman, InstaText d.o.o., Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Slovenija
M +386 31 348 982, www.instatext.io

Poveznica:

https://us02web.zoom.us/j/81266541743

Kategorija [Informativni dan] ↵
Program: [COST program]

[COST informativni dan]

   Datum otvaranja:  [23.02.2021]
    Datum prijave:  -

23. veljače 2021. godine, s početkom u 9:30h, održat će se COST informativni dan.

 

Kontakt osoba za više informacija: Doris Jozić, t: +38514594 485, e: doris.jozic@mzo.hr 

Donje Svetice 38  |  Zagreb 10000, https://mzo.gov.hr

Poveznica:

http://lino.lmt.lt/en/cost-open-call-evaluation-getting-involved-as-a-cost-expert/

Kategorija [Webinar] ↵
Program:  [COST program]

[COST Open Call evaluation – getting involved as a COST Expert]

  Datum otvaranja:  [25.02.2021]
   Datum prijave:  -

Obavještavam vas kako će se 25. veljače 2021. godine od 10:00-11:00h održati virtualni webinar u kontekstu COST programa, naziva  COST Open Call evaluation – getting involved as a COST Expert.

 

Kontakt osoba za više informacija: Doris Jozić, t: +38514594 485, e: doris.jozic@mzo.hr 

Donje Svetice 38  |  Zagreb 10000, https://mzo.gov.hr

Poveznica:

http://lino.lmt.lt/en/cost-open-call-evaluation-getting-involved-as-a-cost-expert/

 


Program:  
[Webinar o Inovacijskom fondu]
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja   
   Datum otvaranja:   [17. veljače 2021.]
   Datum prijave:  [14. veljače 2021.]

Svrha webinara jest potencijalnim prijaviteljima u Hrvatskoj predstaviti svrhu i ciljeve Inovacijskog fonda, modalitete poziva na dostavu projektnih prijedloga te uvjete prihvatljivosti i kriterije dodjele. Na webinaru će biti predstavljeni projekti prijavljeni na prvi poziv Inovacijskog fonda, čiji će prijavitelji podijeliti svoja iskustva i savjete povezane s pripremom i prijavom projekata.

Webinar će se održati u srijedu, 17. veljače 2021. godine, s trajanjem od 10:00 do 12:30 sati, putem platforme za mrežne konferencije Webex.

Ljubazno Vas molimo da se registrirate za sudjelovanje slanjem imena, prezimena, naziva organizacije, pozicije i e-mail adrese kao odgovor na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do nedjelje, 14. veljače 2021. godine. Poveznicu za sudjelovanje dobit ćete dva dana prije održavanja webinara.

Webinar će se održati u okviru projekta „Provedba novih financijskih mehanizama u okviru revidirane Direktive o ETS-u za razdoblje 2021. – 2030.“ kojega provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH uz podršku Glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije (DG REFORM) i savjetnike iz PricewaterhouseCoopers.

Poveznica:
https://gospodarstvo.gov.hr/

 


Program:  

[Webinar o Modernizacijskom fondu]
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

   Datum otvaranja: [18. veljače 2021.]
   Datum prijave:  [14. veljače 2021.]

Svrha webinara jest potencijalnim prijaviteljima u Hrvatskoj predstaviti svrhu i ciljeve Modernizacijskog fonda te napredak RH u pripremi implementacije Modernizacijskog fonda. Na webinaru će biti predstavljeni i planirani strateški prioriteti i sektori, osnovni kriteriji prihvatljivosti projekata te preporuke za pripremu projektnih prijedloga.

Webinar će se održati u četvrtak, 18. veljače 2021. godine, s trajanjem od 10:00 do 12:00 sati, putem platforme za mrežne konferencije Webex.

Ljubazno vas molimo da se registrirate za sudjelovanje slanjem imena, prezimena, naziva organizacije, pozicije i e-mail adrese kao odgovor na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do nedjelje, 14. veljače 2021. godine. Poveznicu za sudjelovanje dobit ćete dva dana prije održavanja webinara.

Webinar će se održati u okviru projekta „Provedba novih financijskih mehanizama u okviru revidirane Direktive o ETS-u za razdoblje 2021. – 2030.“ kojega provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH uz podršku Glavne uprave za potporu strukturnim reformama Europske komisije (DG REFORM) i savjetnike iz PricewaterhouseCoopers.

Poveznica:
https://gospodarstvo.gov.hr/

 


Kategorija [Radionica] ↵
Program: [ELSEVIER]

Scopus webinar (in Croatian)

  Datum radionice: [18.02.2021.]
  Datum zatvaranja:  

Scopus is the largest abstract and citation database containing information on peer-reviewed literature published by more than 5,000 international publishers. The purpose of this tailor-made training is to familiarize researchers, librarians and information specialists with the content, as well as with the most useful tools and functions incorporated in this solution. Moreover, attendees will learn how to submit corrections to their profiles, to ensure their data is current. The training includes several on-line workflow examples and the participants are welcome to take active part by asking questions or suggesting search queries.

18.02, 12:30-13:45

Poveznica:
https://www.elsevier.com/
https://elsevier.zoom.us/j/96766562630?pwd=S2o0dHNsd1UxbVhPaDh1WDN6bllXUT09

 


Program: [ELSEVIER]

ScienceDirect and Mendeley (in Croatian)

  Datum radionice:   [22.02.2021.]
  Datum zatvaranja:  

ScienceDirect is a platform where Elsevier scholarly and research publications can be found and the purpose of this webinar is to introduce the researchers to its functionalities and content, by demonstrating most efficient search strategies shown in on-line examples. Elsevier journals publish annually almost 500,000 articles annually in more than 2500 peer-reviewed journals, and many of these are Open Access journals. Mendeley is a free reference manager and academic social network that can help organize research, collaboration online, and discovery of the latest research. This training provides attendees with an overview of Mendeley’s functions and features, as well as shows step-by-step how to work with Mendeley Desktop.

22.02, 10:00-11:30

Poveznica:

https://www.elsevier.com/
https://elsevier.zoom.us/j/91589177696?pwd=KzFuK1ZUSFVieGpyMGdxelVBUEMyQT09

 


Program: [ELSEVIER]

How to write a scientific paper?

  Datum otvaranja:   
   Datum zatvaranja:  

During this training the attendees will learn how to successfully write a good quality research paper, which will resonate well with the scientific community and will allow them to gain recognition. A summary of the best practices in writing will be presented and these are based on experience of researchers, editors and readers. The training is addressed primarily to young researchers, although senior academics are also welcome to attend.

3.03, 10:00-11:15

Poveznica:
https://www.elsevier.com/
https://elsevier.zoom.us/j/93270959007?pwd=UnE4WUNHWHFQNEpOTFRLd3E5NDFRdz09

 


Program: [ELSEVIER]

How to choose the right journal?

  Datum radionice: [10.03.2021.]
  Datum zatvaranja:  

The aim of this training is to familiarize scientists, PhD students and undergraduate students with good practices in journal selection, tools and bibliometric indicators that enable selection and evaluation of scientific journals. Participants will also learn the rules that should be kept in mind when using bibliometric indicators and will also learn what tools can be used to smartly choose a good journal to publish their research work. The training also covers publishing model choice, such as open access and subscription models.

10.03, 10:00-11:30

Poveznica:
https://www.elsevier.com/
https://elsevier.zoom.us/j/99267756770?pwd=NlQ1bmp2TjdOdXJhQnBhVldJRVBmZz09