Knjižnica RGNF-a

Knjižnica RGNF-a

P1000245

Adresa:

Sveučilište u Zagrebu
Rudarsko-geološko-naftni fakultet
Knjižnica
Pierottijeva 6
10000 Zagreb

Tel.: 01/5535-710, 5535-717
e-mail: 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme:
Ponedjeljak-petak, 8-16h.


Brze poveznice na najčešće korištene informacijske izvore


Bilten novih knjiga (prosinac 2020.)


Knjižnica Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je visokoškolska, znanstvena, specijalna knjižnica koja prikuplja, obrađuje i daje na korištenje građu iz znanstvenog područja tehničkih i prirodnih znanosti. Za znanstveno polje rudarstva, nafte i geološkog inženjerstva iz područja tehničkih znanosti jedina je u Republici Hrvatskoj, a za znanstveno polje geologije iz područja prirodnih znanosti jedna je od dviju fakultetskih knjižnica u Hrvatskoj. Knjižnična građa se prikuplja prema programima sveučilišnih studija koji se izvode na matičnom fakultetu i u skladu s potrebama znanstveno-istraživačkog i stručnog rada naših djelatnika.


U akademskoj godini 2021./2022. Knjižnica je najviše nastojala svojim korisnicima – znanstveno-nastavnim djelatnicima i studentima – omogućiti pristup što većem broju digitalnih sadržaja koje mogu koristiti u svom svakodnevnom radu i studiranju. Fakultet je vlastitim sredstvima obnovio pretplatu na OnePetro – specijaliziranu bazu podataka s cjelovitim tekstovima, koja sadržajem pokriva područje naftnog inženjerstva i sadrži pristup znanstvenim i stručnim člancima iz najpoznatijih svjetskih časopisa s visokim faktorom odjeka. Pretplatom je obuhvaćeno 36 naslova časopisa i oko 250 zbornika radova s međunarodnih znanstveno-stručnih savjetovanja iz svih područja naftno-plinskog inženjerstva.
Također želimo naglasiti da je Rudarsko-geološko-naftni fakultet vlastitim sredstvima, a u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, odsjek Geologije, i Geotehničkim fakultetom iz Varaždina, uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja ostvario značajnu konzorcijsku pretplatu na bazu podataka GeoScienceWorld (GSW). Pretplatom je omogućen pristup cjelovitim tekstovima iz 54 inozemna časopisa iz područja geoznanosti, od kojih mnogi pripadaju najcitiranijim naslovima iz tog znanstvenog područja. Uz pristup recentnim brojevima časopisa pretplata omogućuje i pristup svim arhivskim brojevima od početka izlaženja pojedinog naslova, što ponekad obuhvaća i period dulji od 30 godina izlaženja.
Spomenimo ovdje neke od najpoznatijih, kao što su: AAPG Bulletin, American Mineralogist, Clay Minerals, GSA Bulletin, Geological Magazine.
Povećanju dostupnosti knjižnične građe u elektroničkom (digitalnom) obliku pridonosi činjenica da se od 2020. godine u Repozitorij Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta pohranjuju svi obranjeni završni radovi, koji se od tada objavljuju, isto kao i diplomski radovi, samo u digitalnom obliku. Trenutačno je u Repozitoriju pohranjeno 1578 objekata od kojih je više od 80 % objavljeno u otvorenom pristupu. Tijekom 2022. godine našim sadržajima pristupljeno je 11 953 puta, a preuzeto je čak 81 250 jedinica građe.
Na mrežnoj adresi https://repozitorij.rgn.unizg.hr/stats/repository možete pratiti zanimljive statističke podatke o tome iz kojih su zemalja širom svijeta preuzimani, i u kojem broju, naši sadržaji te koji su to diplomski radovi koji su najčešće preuzeti u pojedinim vremenskim razdobljima.
Tijekom 2022. godine, uz već uobičajene digitalne inačice ocjenskih radova (završni, diplomski i doktorski radovi), u Repozitorij su se pohranjivale i ostale vrste digitalnih dokumenata, kao što su znanstveni i stručni članci iz časopisa, radovi s konferencija, izlaganja na skupovima, knjige i poglavlja iz knjiga, audiovizualna građa te obrazovni sadržaji. Sve to pridonosi većoj dostupnosti knjižnične građe svim zainteresiranim korisnicima i povećava vidljivost znanstvene produkcije Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.