Studentski ogranak Svjetske udruge naftnih inženjera (SPE)

Studentski ogranak Svjetske udruge naftnih inženjera (SPE)

Glavni projekt u organizaciji studentskog ogranka SPE-a bila je četvrta po redu Međunarodna studentska energetska konferencija (ASEC 2017) održana od 8. do 11. ožujka 2017. godine. Primarni je cilj ove konferencije okupljanje studenata, mladih inženjera i stručnjaka iz svih dijelova svijeta kako bi raspravljali o najnovijim dostignućima i idejama u području naftne i plinske industrije. Ovogodišnja konferencija bila je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, što svjedoči o veličini i ugledu koji uživa. U službenom dijelu, osim izlaganja profesora, domaćih i stranih studenata, održana je uvodna panel-diskusija o novim rješenjima za stare probleme u struci na kojoj su sudjelovali renomirani naftno-plinski stručnjaci, među kojima i bivši ministar gospodarstva gospodin Davor Štern. Uz panel-diskusiju održane su i dvije radionice, te natjecanje u izlaganju plakata. S više od 300 posjetitelja, 50 stranih studenata i preko 30 predavača spomenuta konferencija i službeno je najveća studentska energetska konferencija u Europi.
Za potrebe konferencije te buduće svečanosti u organizaciji Svjetske udruge naftnih inženjera naš je ogranak još 2016. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom „SPE klapa”, koja se u potpunosti sastoji od članova našeg ogranka koji svojim radom i talentom uveličavaju sadašnje i buduće događaje. „SPE klapa“ je svojim vokalnim izvedbama konferenciju 2017. uzdigla na još jednu svečaniju razinu.
Studentski ogranak SPE-a organizirao je i posjet Ravenni u Italiji na konferenciju OMC (engl. Offshore Mediterranean Conference) u kojem je sudjelovalo 30 članova Udruge.
Osim pružanja informacija vezanih za sve dijelove struke i mogućnosti u sudjelovanju na projektima Udruge, ogranak je organizirao i društvena događanja popraćena edukacijskim sadržajem, kao što su kviz znanja i  druženja s ciljem upoznavanja članova različitih smjerova i godina u prostorijama Fakulteta, ali i izvan njega.
Uz inicijativu sadašnjeg vodstva Udruge, ogranak sudjeluje u izradi nekoliko projekata od kojih je najvažnije spomenuti projekt modela bušaćeg postrojenja s ciljem izrade potpuno funkcionalnog modela bušaćeg postrojenja tipa Nacional u edukativne i promocijske svrhe. Drugi projekt koji također ima bitan značaj je model plinskog lifta, koji će u realnim uvjetima moći simulirati različite tehničke parametre ovog umjetnog načina podizanja kapljevine na površinu.
Ogranak ima više od 200 aktivnih članova koji sudjeluju u svim segmentima njegova rada.
Članovi su studentskog Ogranka  u svrhu edukacije i promicanja ugleda Udruge i Fakulteta posjetili mnoga događanja u stranim zemljama, kao što su: Regionalni sastanak SPE-a u Krakowu te studentska konferencija u Krakowu East meets West, a posebno bismo htjeli izvdvojiti put u Sjedinjene Američke Države na dodjelu nagrade za izvrsnost na Annual Technical Conference and Exhibition, koju je Hrvatska sekcija SPE-a dobila od strane Svjetske udruge naftnih inženjera. Na dodjeli nagrade u San Antonio sudjelovalo je pet aktivnih članova naše udruge. Na ovaj način prošili smo naše kontakte, uspostavili suradnju s drugim SPE studentskim ograncima i na najbolji mogući način predstavili Lijepu Našu.
Predsjednik Studentskog ogranka SPE-a akademske godine 2017./2018. je Matej Ružić.

 


 

20170122 2

Dodjela nagrade izvrsnosti u San Antoniu, listopad 2017. /Presentation od Excellence Award in San Antonio, October 2017
20170122 3Svečano otvaranje konferencije, ožujak 2017. /Formal opening of the Conference, March 2017

20170122 2OMC Ravenna, travanj 2017. / OMC Ravenna, April 2017

20170122 3Posjet platformi Ivana A na sjevernom Jadranu, travanj 2017. /A visiti zo the Ivana A Platformi n the northern Adriatic, April 2017